![](/media/lib/47/mszyce-b91f6a1ae635948c8993bb94bed2e88e.jpg)
Czuję oddech? No to hop!
10 sierpnia 2010, 12:12Pasąc się, roślinożercy powinni przy okazji pochłaniać dość sporo zwierzęcego białka w postaci owadów. Okazuje się jednak, że dajmy na to, mszyce nie są w tej sytuacji wcale takie bezbronne. Potrafią wyczuć oddech ssaków i umykają niebezpieczeństwu, zeskakując w odpowiednim momencie na ziemię niczym kaskaderzy (Current Biology).
Co czuje się, ściskając samego siebie
29 czerwca 2011, 11:14Naukowcy z Uniwersytetu Elektrokomunikacji w Tokio opracowali maszynę o nazwie Sense-Roid. Wygląda jak manekin krawiecki z silikonową białą skórą, której elastyczność przypomina giętkość ludzkiej skóry. Dzięki 20 czujnikom nacisku może w czasie rzeczywistym odwzajemniać uściski człowieka. Wystarczy włożyć dotykową kamizelkę z miniaturowymi sprężarkami powietrza. Sense-Roid pozwala ocenić siłę własnego uścisku, lecz jego główną funkcją ma być raczej zapewnianie towarzystwa i czułości samotnym osobom.
![](/media/lib/109/n-eukaliptus-ed0ddd9f7432d67e3d6c62d1b00b26b7.jpg)
Drzewa odpowiadają za jonizację powietrza
22 marca 2012, 12:43Naukowcy z Queensland University of Technology (QUT) odkryli, że rośliny odgrywają ważną rolę w jonizacji powietrza.
![](/media/lib/100/n-antarktyda-72a7425d9987471ab6d3eaf5407c2aa3.jpg)
Więcej śniegu i szybsze topnienie przez ocieplenie
14 grudnia 2012, 09:48Dotychczasowe badania wskazywały, że globalne ocieplenie może przyczynić się do zwiększonych opadów śniegu w Antarktyce. Cieplejsze powietrze jest bowiem w stanie przyjąć więcej wilgoci, stąd przewidywane większe opady. Te zaś przyczyniłyby się do zwiększenia grubości pokrywy lodowej.
![](/media/lib/92/n-slonie-af82db2f3f0718e60b6f35b461f91e8f.jpg)
Duże zwierzęta są jak układ krwionośny planety
13 sierpnia 2013, 06:43Najnowsze studium naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego oraz Princeton University wykazało, że od tysięcy lat duże zwierzęta spełniają funkcję transporterów składników odżywczych dla fauny i flory. Autorzy artykułu z Nature Geoscience posługują się nawet porównaniem do układu krwionośnego.
![](/media/lib/161/n-mrowkaszalona-00d79b845b729d6c2779038380f94f38.jpg)
Odkryto naturalną ciecz jonową
5 sierpnia 2014, 10:09Mieszkańcy południa USA zmagają się z inwazją mrówek szalonych, które wypierają – również inwazyjne – mrówki ogniste. Naukowcy z USA, Chiny i Francji zauważyli, że mrówki podczas walki wytwarzają ciecz jonową. To pierwszy znany nauce przypadek naturalnie występującej cieczy jonowej.
![](/media/lib/110/n-fala-d0e44252519f8d0d3864693a0d2daa3d.jpg)
Pokrywy lodowe bardziej odporne niż sądzimy
4 września 2015, 06:45Dwóch doktorantów z Uniwersytetu Stanforda, Matthew Winnick i Jeremy Caves, przeprowadziło badania, z których wynika, że pokrywy lodowe mogą być bardziej odporne na globalne ocieplenie niż dotychczas sądzono
![](/media/lib/230/n-biofilm-jak-mozg-318883ad88387696f3589561ec4ecd4c.jpg)
Toksyczne miejskie zanieczyszczenia w ludzkim mózgu
6 września 2016, 11:18W ludzkim mózgu znaleziono niewielkie magnetyczne cząsteczki pochodzące z zanieczyszczonego powietrza. Naukowcy z Lancaster University nie wykluczają, że mogą być one przyczyną choroby Alzheimera
![](/media/lib/222/n-whisky-4d4c6b8f2520aef16dad0872ad4f1c98.jpg)
Wyjaśnili, czemu z wodą whisky smakuje lepiej
21 sierpnia 2017, 12:53Björn Karlsson i Ran Friedman, biochemicy z Uniwersytetu Linneusza w Kalmarze, wykazali, czemu niewielki dodatek wody wzmacnia smak whisky.
![](/media/lib/311/n-witamina-c-25464d849980b19d16072b41b2c26bca.jpg)
Kwaśny smak ryzyka
15 czerwca 2018, 07:33Kwaśne smaki skłaniają ludzi do podejmowania większego ryzyka.